Följ Aon Sweden

Svagt samband mellan vd-ersättning och prestation i svenska börsbolag

Pressmeddelande   •   Sep 04, 2013 15:27 CEST

I konsultföretaget Aon Hewitts årliga rapport över ersättningsnivåer till vd och andra ledande befattningshavare finns en tydlig skillnad i ersättningsnivåer mellan de största och minsta bolagen i studien.

Bland de stora bolagen har prestation en positiv koppling till den rörliga lönen, medan i mindre bolag är sambandet lågt och ibland till och med negativt, säger Andreas Lauritzen vd på Aon Hewitt.

Det betyder att i vissa bolag har den rörliga lönen ökat trots att bolagets resultat inte följt
samma positiva utveckling.

Summering av studien
I genomsnitt var ökningen i totalersättning (fast lön, rörlig lön, pension och andra förmåner) för vd i svenska börsbolag 4,2 %. Ökningen varierar från 0 % i mindre till 11 % i de större bolagen.

Rapporten visar i övrigt att börsbolagens kvinnliga vd:ar (4 % av bolagen i studien) har i genomsnitt 10 % lägre totalersättning än sina manliga kollegor. I vissa grupper av jämförbara bolag uppgår skillnaden till drygt 50 %.

En genomsnittlig vd-lön (fast lön) under 2012 var SEK 4 338 000 och den totala ersättningen (rörlig lön, förmåner och pension) uppgick i genomsnitt till SEK 7 879 000.

Fakta
Aon Hewitt genomför varje år en studie om ersättning till vd:ar och ledande befattningshavare i bolag på Nasdaq OMX Nordic Stockholms large-, mid- och small-cap-listor. Rapporten innefattar analys av olika ersättningskompontenter och vad som driver dessa för vd och andra ledande befattningshavare.

Antal bolag i studien 234 stycken

Största börsvärde SEK 315 mdr (Hennes & Mauritz, H&M)

Minsta börsvärde SEK 19 mdr (MSC Konsult AB)

Genomsnittligt börsvärde SEK 14 mdr

Källa: Årsredovisningar 2012

 

För kontakt med Aon Hewitt:
Johan Gustafsson
Clients & Markets
+46 702 45 93 11
johan.gustafsson@aon.se

För ytterligare information om rapporten:
Erika Andersson
Pay Solutions
+46 725 87 10 55
erika.andersson@aon.se

Om Aon Hewitt
Aon Hewitt är världens ledande leverantör inom human capital konsulting och utsourcingtjänster.
Företaget samarbetar med olika organisationer för att lösa deras komplexa utmaningar inom belöning och talang, de relaterade finansiella aspekterna, och för att förbättra deras resultat. Aon Hewitt designar, realiserar, kommunicerar och administrerar en rad olika lösningar inom human
capital, pension, investeringshantering, hälsovård, belöning och talanghantering. Med mer än 29 000
medarbetare i 90 länder gör Aon Hewitt världen till en bättre arbetsplats för sina kunder och deras
medarbetare.

Om Aon
Aon är Sveriges ledande leverantör av risk managementtjänster, försäkrings- och återförsäkringsförmedling, human resources-lösningar och outsourcing. Aon har ett starkt lokalt engagemang för sina kunder och ett globalt utbud av expertis och resurser. Verksamheten etablerades 1992 och idag har Aon cirka 250 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö. Aon är certifierade enligt ISO 14001, den globalt erkända standarden för miljöledningssystem. Gå in på www.aon.com/sweden/ för mer information.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.