Följ Aon Sweden

Stigande politisk risk - Aons politiska riskkarta 2011

Pressmeddelande   •   Jan 20, 2011 14:23 CET

Nationella betalningssvårigheter är fortfarande ett reellt hot mot företag

20 januari, 2011 – Stora delar av världsekonomin har börjat återhämta sig, men den politiska risken har trots detta ökat i fler länder än den har sjunkit, enligt Aons 18:e årliga politiska riskkarta. Aon Risk Solutions, Aon Corporations globala riskverksamhet (NYSE: AON) mäter den politiska risken i 211 länder och områden baserade på risknivå, såsom oväxlingsbar valuta och valutaflyttnings-/valutaväxlingsrestriktioner, strejker, upplopp och civila oroligheter, krig, inbördeskrig, nationella betalningssvårigheter, politisk inblandning, avbrott i leveranskedjan och vid myndighetsbeslut och regleringar.

Aons politiska riskkarta, som nås på http://www.aon.com/2011politicalriskmap, rankar länder på en sexgradig skala från låg risk till väldigt hög risk. En nedgradering indikerar att risken har ökat, medan en uppgradering visar på att risken har minskat. Nitton länder nedgraderades på kartan för 2011, medan 11 länder uppgraderades. En lista på dessa länder och risken som företag och organisationer möter vid affärer med eller i dessa länder beskrivs nedan.

- Den uppfattade eller faktiska risken från länder med betalningssvårigheter fortsätter vara ett problem i länder runt om i världen. Vi har till exempel sett tretton önationer röra sig mot en högre riskkategori i år på grund av den effekt minskad turism haft på deras ekonomi.

Finanskrisens negativa effekter har haft en inverkan på länder som traditionellt sett är länder med låg risk. Island blev i år det första västeuropeiska landet att bli nedgraderat till en mellanrisk, säger Jacob Schlawitz, VD på Aon Sweden.

Årets karta visar också den fortsatta uppkomsten av flera marknader i Afrika, som Ghana, Gabon och Nigeria, där ytterligare internationell handel och investeringar förekommer, vilket leder till ett större behov av försäkring mot politiska risker.

Det finns bra nyheter också. De senaste fem åren har Aons politiska riskkarta visat en närmare 30 procentig ökning i antalet länder i mitten av riskrankingen – i kategorierna mellanlåg till mellanhög – eftersom dessa länder har blivit mer aktiva i världsekonomin och deras välstånd har ökat.

- Globaliseringen har fått skulden för den senaste tidens ekonomiska osäkerhet, men har också haft en positiv inverkan på den globala politiska och ekonomiska stabiliteten. Flera länder som tidigare betecknades som mellanhög eller högrisk har dragit fördel av den globala handelsintegrationen och politiska risknivåer har setts minska. Dessa trender kan ses i Sydamerika, där länder som Brasilien, Colombia och Mexico har haft ihållande förbättringar under de senaste fem åren.

Politisk risk kommer fortsätta att vara en viktig influens för affärstransaktioner på tillväxtmarknader under 2011. Eftersom de många apokalyptiska prognoserna som gjordes i början av finanskrisen inte har förverkligats, håller en ny norm på att inrättas i världshandeln. Vi anser att den politiska risken kommer att fortsätta vara förhöjd så länge marknaderna är instabila, men kommer att återgå till traditionella nivåer i takt med att världsekonomin förbättras.

Företag har tillräckligt svårt att ta sig igenom utrikeshandelns snåriga landskap och behöver ha aktuell information och relevanta verktyg till hands. Aons politiska riskkarta och dess interaktiva version hjälper företag bedöma olika verksamhetseffekter och inverkan på förmågan att säkerställa fortsatt överlevnad, tillväxt och lönsamhet, avslutar Jacob Schlawitz.

Uppgradering och nedgradering

Nedgradering
Algeriet, Benin, Comoros, Antigua och Barbuda, Bahamas, Barbados, Bermuda, Caymanöarna, Dominica, Grenada, Haiti, Antillerna, St Kitts och Nevis, St Lucia, St Vincent, Trinidad, Myanmar, Island och Bahrain

Uppgradering
Kenya, Moçambique, Rwanda, Uganda, Zambia, Panama, Georgien, Uzbekistan, Indonesien, Malaysia och Indien

Riskerna företagen möter
Varje land på kartan är klassad enligt de olika typer av risker de står inför, dessa risker indikeras med hjälp av ikoner – markeringar.

Krig/Inbördeskrig
Kartan 2011 visar ytterligare fem länder som ligger på en betydande risknivå för krig, inbördeskrig eller uppror, vilket är en ökning från 29 länder under 2010 till 34 i år. Dessa länder inkluderar Madagaskar, Niger, Venezuela, Kirgistan och Thailand.

Valutaflyttnings-/valutaväxlingsrestriktioner
Följande markering tyder på risken att vara oförmögen att betala i kontrakterad valuta på grund av införande av lokala valutakontroller och/eller risken att inte kunna flytta valutan utanför värdlandet. Tolv nya länder har fått denna markering på kartan 2011: Algeriet, Burkina Faso, Centralafrika, Chad, Guinea Bissau, Guinea Conakry, Madagaskar, Niger, Afghanistan, Montenegro, Litauen och Makedonien. Om de fem länder som inte längre innehar markeringen tas i beaktande, är det totala antalet länder som har markeringen ökat från 69 under 2010 till 76, 2011.

Sabotage, Upplopp, Civila oroligheter och terrorism
Elva nya länder står inför en tillräcklig risknivå för att en markering ska vara motiverad, med en ökning från 100 under 2010 till 111, 2011. Tilläggen inkluderar Angola, Chad, Belize, Österrike och Bahrain.

Nationella betalningssvårigheter
Medan antalet nationer som har fått denna markering varit relativt stabil, med en ökning från 87 länder under 2010 till 88 i år, kommer många av nedgraderingarna från denna kategori. Tolv önationer, inklusive Antigua och Barbuda, Barbados, Bermuda, the Caymanöarna, Comoros, Dominica, Grönland, Antillerna, St Lucia och St Kitts och Nevis har samtliga blivit nedgraderade som en följd av stramare kreditvillkor vilket kan leda till ökade betalningssvårigheter.

Myndighetsbeslut och reglering
Ytterligare tio länder har fått denna markering, totalt 104 länder. Som tidigare noterat, har vissa Afrikanska nationer, inklusive Madagaskar, Malawi och Uganda, lagts till i denna kategori på grund av den ökade handelsnivån. Ytterligare länder som hamnat på listan 2011 inkluderar Vietnam, Bulgarien och Saudiarabien.

Politisk inblandning
Kartan 2011 visar en marginell ökning av antalet länder med risk för att investerare förlorar tillgångar på grund av expropriation eller nationalisering av värdlandet. Ökningen från 85 under 2010 till 88, 2011 inkluderar länder som Afghanistan, Benin och Zambia.

Om politiska riskkartan 2011
Aon rankade den politiska risken i 211 länder och områden, genom att mäta risken av oväxlingsbar valuta och valutaflyttnings-/valutaväxlingsrestriktioner, strejker, upplopp och civila oroligheter, krig, nationella betalningssvårigheter, politisk inblandning, avbrott i leveranskedjan och myndighetsbeslut och regleringar.

Risken var i varje land rankad som låg, mellanlåg, mellan, mellanhög, hög, väldigt hög. Ett land med en "stigande" risknivå definieras som ett land rankad som mellanlåg, mellan, mellanhög, hög eller väldigt hög.

För första gången, kan Aons politiska riskkarta nås via Financial Times webbsida, FT.com. Ytterligare analyser och kommentarer, tillhandahålls av Financial Times, och finns tillgänglig på www.ft.com/aon

Resultaten av analysen finns detaljerade på den politiska riskkartan 2011, skapad av Aon Risk Solutions tillsammans med Oxford Analytica, en internationell konsultfirma. Oxford Analytica bygger sin analys på ett globalt nätverk av mer än 1,000 experter – inklusive seniora fakultetsmedlemmar vid Oxford University och stora forskningsinstitutioner världen över – för att ta fram oberoende bedömningar av geopolitiska risker.

Den politiska riskkartan publiceras årligen av Aon Risk Solutions, som är en del av Aon Corporation. Med fler än 400 krishanteringsspecialister på 60 kontor runt om i världen, har Aon tillhandahållit politisk risk och kreditriskförsäkring och konsulttjänster, såsom landrevisioner sedan 1912. För mer information, gå in på http://www.aon.com/2011politicalriskmap.

Följ Aon på Twitter: http://www.twitter.com/aoncorp
Prenumerera på nyhetsbrevet: http://aon.mediaroom.com/index.php?s=58

Om Aon
Aon Corporation (NYSE:AON) är den ledande globala leverantören av risk managementtjänster,
försäkrings- och återförsäkringsförmedling, human resources-lösningar och outsourcing. Via sina fler än 59,000 kolleger runt om i världen, enas Aon för att leverera tydliga kundvärden via innovativ och effektiv riskhantering och personalrelaterade produktivitetslösningar. Aons industriledande globala resurser och tekniska expertis levereras lokalt i över120 länder. Aon har utnämnts till världens bästa försäkringsmäklare av Euromoney Magazine's 2008, 2009 och 2010 försäkringsundersökning och har också blivit högst rankad på Business Insurance's lista av försäkringsmäklare i världen baserad på kommersiell detaljhandel, partihandel och återförsäkring under 2008 och 2009. A.M. Best ansåg att Aon var försäkringsmäklare nummer ett baserat på intäkter under 2007, 2008 och 2009, och Aon röstades fram till den bästa försäkringsrådgivaren 2007-2010, bästa återförsäkringsrådgivare 2006-2010, bästa captives manager 2009-2010, och konsultfirman med bästa Employee Benefit och Pensionsrådgivning 2007-2009 av läsarna i Business Insurance. Besök http://www.aon.com för mer information om Aon och http://www.aon.com/manchesterunited för att veta mer om Aons globala partnerskap och tröjsponsorskap med Manchester United.

Safe Harbour uttalande: http://aon.mediaroom.com/index.php?s=67

 

Om Aon Sweden

Aon Sweden är Sveriges ledande leverantör av risk managementtjänster, försäkrings- och återförsäkringsförmedling, human resources-lösningar och outsourcing. Aon Sweden har ett starkt lokalt engagemang för sina kunder och ett globalt utbud av expertis och resurser. Verksamheten etablerades 1992 och idag har Aon Sweden cirka 250 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö. Gå in på www.aon.com/sweden/ för mer information.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.