Följ Aon Sweden

Aon Political Risk Map 2016 | Ett insiktsfullt verktyg för att bedöma globala politiska risker

Pressmeddelande   •   Mar 08, 2016 14:46 CET

Nu släpper Aon 2016 års djupgående analys av 162 tillväxtmarknader som bygger på 19 års ackumulerad data. Aon Political Risk map är ett värdefullt verktyg för alla med kommersiella intressen i tillväxtmarknader. Den interaktiva kartan och dess analysverktyg tillåter användaren att följa trender, mäta exponering och granska potentiella risker som finns i olika geografiska områden. Det politiska risklandskapet överblickas enkelt och genom kartans olika riskikoner visas olika typer av politiska risker.

Några av årets huvudbudskap:

  • Fortsatt låga oljepriser förvärrar de politiska riskerna i redan instabila områden och genom konflikterna i Libyen och Syrien förvärrar ISIS den regionala instabiliteten.
  • Kinas ombalansering ger en viss minskning av nationella risker, men kan förstärka dem utomlands.
  • Ekonomiska och politiska svårigheter kommer att utmana Brasilien inför de olympiska sommarspelen i Rio 2016.

Oljeprisets effekter i de redan instabila, oljeberoende länderna såsom Irak, Libyen, Ryssland och Venezuela toppar listan över de politiska riskerna 2016. Länder med mer motståndskraftiga myndigheter och större valutareserver kommer dock ha bättre förutsättningar för att minimera risken för utebliven statlig betalning och utbyte av transfereringsrisker, däribland medlemmar av Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) samt Colombia, Malaysia och Kazakstan. Dock kan ökade säkerhetsrisker i grannländer såsom Irak, Algeriet, Nigeria och Syrien sannolikt komma att hindra förbättrande riskutsikter för länder som inte kan dra nytta av den billigare oljan. Därtill förvärrar ISIS mellanösterns instabilitet genom konflikterna i Libyen och Syrien. Turbulensen i dessa stater kommer sannolikt att fortsätta, och kan komma att förvärras då det inte syns tecken på att oljepriserna kommer att återgå till tidigare nivåer.

Under det senaste året har åtgärder mot korruption bidragit till en minskning av den politiska risken i Kina. Dock kommer omfördelningen och tillbakagången av världens näst största ekonomi sannolikt att innebära utmaningar för Kinas viktigaste handelspartners som kommer kunna se större politiska och ekonomiska risker som en följd av lägre tillväxt i regionen.

Brasilien upplever just nu sin längsta lågkonjunktur sedan 1930-talet samtidigt som de förbereder sig för att vara värd för de olympiska sommarspelen i Rio de Janeiro. Även om många av de drivande faktorerna till den ekonomiska krisen är politiska, inklusive låsningar mellan politiska partier som har lämnat finans- och ekonomipolitiken i en ohållbar limbo, är ökningen av arbetslösheten och fallande löner utmanande både för hushåll och företag.
Det pågående politiska dödläget minskar dessutom förmåga att klara av en rad ekonomiska, sociala och hälsomässiga utmaningar som exempelvis Zika viruset.

För mer information och frågor

David McFadyen
Crisis Management | Aon Risk Solutions
T: +46 8 697 4021 | E: david.mcfadyen@aon.se

Klicka här för att nå den interaktiva kartan.

Aon’s Political Risk Map produceras i samarbete med Roubini Global Economics (RGE) ett oberoende, globalt forskningsföretag som grundades 2004.

Om Aon Sweden

Aon är ett av Sveriges ledande kunskapsföretag inom riskhantering för företag och organisationer genom risk managementtjänster, försäkrings- och återförsäkringsförmedling samt rådgivning och outsourcing inom Human Resources. Aon Sweden har ett starkt lokalt engagemang för sina kunder och ett globalt utbud av expertis och resurser.

Verksamheten etablerades 1992 och idag har Aon Sweden 240 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö. Aon är certifierade enligt ISO 14001, den globalt erkända standarden för miljöledningssystem. Besök oss på www.aon.com/sweden/ för mer information.

Aon Sweden är en del av Aon Corporation som med drygt 72 000 medarbetare över hela världen levererar kundvärde genom innovativa, effektiva lösningar som hanterar företags och organisationers risker och ökar medarbetarnas produktivitet.

Följ Aon Sweden på Twitter | Facebook | LinkedIn | Mynewsdesk | Prenumerera på Aons nyhetsbrev

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.