Följ Aon Sweden

Vänföreningen Portee på återbesök i Sierra Leone

Blogginlägg   •   Nov 13, 2017 13:22 CET

I slutet av oktober var det dags för Vänföreningen Portee att resa tillbaka till Sierra Leone och besöka alla barn, lärare, familjer och bybor i Portee och Kumra Bai Yoni. Med sig i sin packning hade de bland annat fått ett gäng funktionströjor från oss.

En till synes enkel gåva men livsvillkoren i Sierra Leone är tuffa. Här kan barn hittas övergivna direkt på gatan inlindade i en filt eller plastpåse. Andra är så kraftigt undernärda att de akut behöver sjukhusvård och de funktionshindrade barnen möts av tron att de är besatta av djävulen. Ett gäng tröjor kan räcka för att sprida glädje och skratt bland byborna, även om behovet givetvis är mycket större än så. 

Tröjorna var ganska många till antalet, så både lärare, styrelse, ungdomsgruppen samt fotbollslaget uppe i provinsen kunde få var sin.

Vänföreningen Portee berättar i sin resedagbok att Freetown drabbades av ett lerskredet i slutet av augusti och 1000-tals människor blev offer för katastrofen. Oron växte för att en koleraepidemi skulle ta fart. I Portee har föreningens sjuksköterska Hajja haft uppdraget att nå alla boende. Hon har knackat på i hem och på arbetsplatser, med vaccinflaskor redo i väskan. Nu i november är så gott som alla vaccinerade och resultatet är mycket gott. Inte ett enda fall av kolera har rapporterats de senaste veckorna!

Efter vistelsen i Sierra Leone fortsatte Lotta Elf, grundare av föreningen, sedan sin resa och åkte Liberia för ett kort arbete om barns rättigheter. Med sig hade hon några kvarvarande tröjor i bagaget. I Liberia delades de ut till ett flicklag i fotboll som aldrig tidigare har haft möjlighet att få spela i gemensam uniform. 

Söndagen den 12 november spelade de så sin första match i sina nya Aon-tröjor. Vi hoppas förstås att de vinner men glädjen när de fick sätta på sig tröjorna räcker gott för att man ska bli på gott humör!

Läs mer om hur man gör för att stödja föreningen här

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.