Följ Aon Sweden

Snökanoner och trafikkaos

Blogginlägg   •   Okt 22, 2018 10:40 CEST

Du kanske fortfarande den där dagen i november 2006? När det uppstod ett snökaos i stora delar av Sverige. Det var en dag som blev absurt på så många sätt, med extremväder och en oerhörd mängd snö som föll på exceptionellt kort tid. Stockholm var en stad i kaos. Bussar på tvären, bilar i dikena och folk som fick övernatta på sina kontor eller hos bekanta då det blev extremt svårt att ta sig hem.

Nästan på dagen tio år senare upprepades scenariot i Stockholm med omnejd. I november 2016 föll snön utan att det verkade finnas någon hejd på det. I trafiken var det kaos långt innan morgonrusningen kommit igång.


Allt stod stilla, varken fordon eller människor kom fram. Inställda tåg, bussarna som kört fast och Essingeleden såg mer ut som en parkeringsplats än en trafikled. Så stilla och samtidigt fullständigt kaos. Men skillnaden från decenniet tidigare var att vi nu lever i en tid då sociala medier är ett välanvänt kommunikationsforum. Människor öppnade upp sina hem och hjälp erbjöds genom olika sociala medier. Allt från sovplats på någons soffa till att hämta barn på dagis. Det var kanske också då det meteorologiska begreppet snökanon* blev allmänt känt genom tidningarnas löpsedlar.

Snö kan orsaka förblindande kaos men is i en trafiksituation kan vara långt mer förödande och orsaka kostsamma skador.

Dagen efter kaosdagen för två år sedan sjönk temperaturen ner till minusgrader och under natten hade temperaturen varit nere på tvåsiffrigt minus. Men på dagen sken solen och sikten var fri från yrande snö. Man körde sin bil som vanligt och snökaoset var tillsynens glömt.

Men när moddiga, uppkörda vägar fryser på under nattkyla bildats en isbark av guds nåde och dagen efter inträffade långt fler trafikolyckor då vägarna istället blivit såphala. Bilar gled fram och förare förlorade kontrollen över sina fordon. Dagar som dessa generar riktiga problem i trafiken med kostsamma skador som följd. Skador som vi - du och jag får betala i slutändan genom höjda försäkringspremier.

Kanske lurar milt höstväder oss att tro att det inte kan blir överdjävligt i trafiken igen.

Utan något riktigt facit och utan att göra alltför många antaganden är den ändå ganska lätt att gissa att väldigt få bilister faktiskt byter till vinterdäck innan november. Kanske har milt höstväder och gröna jular har gjort att vi börjat misströsta om att få uppleva en riktig vinter såvida man inte är bosatt norr om Gävle. Men vi ska inte låta oss luras. Den 9 november 2016 blev en historisk dag och SMHIs observatörer kunde, vid en extra avläsning vid Observatoriekullen visa på ett snödjup på imponerande 47 cm.

Med en ny vinter som står för dörren måste vi alla som är ute på vägarna med våra fordon lära oss att vintern faktiskt kommer förr eller senare. Föga överraskande, eller…? Det kanske inte blir ett snökaos likt dem vi nyligen upplevt. Det kan alltså vara regn i kombination med minusgrader som ställer till det i trafiken.

Ett par viktiga ”att-tänka-på” inför stundande vinter

  • Dubbdäck är tillåtet 1 okt – 15 apr och det råder krav på vinterdäck 1 dec – 31 mar.
  • Gummiblandningen i ett vinterdäck är annorlunda än i ett sommardäck. När temperaturen i vägbanan sjunker tappar sommardäcket sina greppande egenskaper.
  • Försäkringsbolaget kan minska rätten till ersättning om det visar sig att slitna eller felaktiga däck var orsaken till en olycka.
  • Byt däck i god tid, vänta inte till första halkan eller första snön kommer!


Med detta sagt hoppas vi att du kommer få en trevlig vinter i trafiken och kör försiktigt där ute.

/Aon - Motorförsäkringar

*Snökanon är ett väderfenomen som uppstår vintertid när stora mängder kall luft strömmar ut över öppet vatten som fortfarande håller relativt hög temperatur. Detta orsakar kraftigt snöfall och en snökanon kan ge ifrån sig stora mängder snö på kort tid.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.