Följ Aon Sweden

Pension i avgiftsfria fonder

Blogginlägg   •   Jan 16, 2013 16:25 CET

Ett flertal aktörer börjar nu erbjuda fonder utan avgifter. Det är naturligtvis inte så att man arbetar ideellt, fonderna är oftast bildade i marknadssyfte och fungerar som inträdesfond till de olika aktörernas fondsystem. Så länge man stannar i fonden så har man oftast en indexfond till låg kostnad. Fondförvaltaren tjänar pengar på handeln i själva fonden, precis på samma sätt som de alltid gör med fonder som är belagda med avgifter. De flesta sätter fondkurserna efter avdrag för fondavgifterna, på så vis blir avgiften inte synlig i kronor på samma sätt som försäkringsavgiften redovisas på
försäkringsbeskeden.

De lägre kostnader som avgiftsfria fonder de facto har innebär naturligtvis att mindre av pensionskapitalet äts upp. Det ger också spararen möjlighet att förvalta kapitalet i en trygg indexfond i botten och addera ett aktivt sparande i fonder med höga kostnader utan att den totala kostnaden blir högre än i en normalfond. Så för den som är initierad ger avgiftsfria fonder möjligheter till kostnadseffektivare och flexiblare allokering av sina fonder utifrån risk- och kostnadsperspektiv. 

Mats Edler
Senior Consultant Aon Retirement

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.