Följ Aon Sweden

Det här är sambandet mellan löneskillnader och svårighetsgrad

Pressmeddelande   •   Mar 06, 2014 10:00 CET

Stockholm den 6 mars 2014 – Aon Hewitt analyserar löneskillnader mellan kvinnor och män utifrån befattningskomplexitet d v s svårighetsgrad.

"Vår analys visar en löneskillnad på 6 % mellan kvinnor och män om man inte tar hänsyn till svårighetsgrad för tjänsten. När vi analyserar utifrån svårighetsgrad och hänsyn tas till kvinno- och mansdominerande yrken halveras löneskillnaden från 6 % till 3 %. Svårighetsgraden förklarar en tjänsts lönesättning till 82 % ", säger Andreas Lauritzen, VD Aon Hewitt Norden.

Diagrammet till vänster visar kontant månadslön i förhållande till en tjänsts svårighetsgrad och diagrammet till höger visar utvecklingen av kvinnors och mäns befattningskomplexitet i median de senaste 10 åren.

I Aon Hewitts BAS-databas har specialister och chefer > 500 komplexitetspoäng d v s svårighetsgrad baserad på faktorerna: kunnande, problemlösning, ansvar och arbetsförhållanden.

På nivån under chefer och specialister ser vi inga större löneskillnader mellan kvinnor och män. Det är på chefs- och specialistnivå som vi kan påvisa en påtaglig löneskillnad, säger Andreas Lauritzen, VD Aon Hewitt Norden.

Det är idag dubbelt så stor chans att hitta en högutbildad kvinna i Aon Hewitts databaser än vad det var 2003. Analysen visar att andelen kvinnor som är chefer och specialister har ökat med 10 procentenheter sedan 2003 och de utgör idag 20 % av totala antalet chefer och specialister.

Om Aon Hewitt
Hewitt är världens ledande leverantör inom human capital konsulting och outsourcingtjänster. Företaget samarbetar med olika organisationer för att lösa deras komplexa utmaningar inom belöning och talang, de relaterade finansiella aspekterna, och för att förbättra deras resultat. Aon Hewitt designar, realiserar, kommunicerar och administrerar en rad olika lösningar inom human capital, pension, investeringshantering, hälsovård, belöning och talanghantering. Med mer än
29 000 medarbetare i 90 länder gör Aon Hewitt världen till en bättre arbetsplats för sina kunder och deras medarbetare.

 

 

 


Om Aon Sweden
Aon är Sveriges ledande leverantör av risk managementtjänster, försäkrings- och återförsäkringsförmedling, human resources-lösningar och outsourcing. Aon har ett starkt lokalt engagemang för sina kunder och ett globalt utbud av expertis och resurser. Verksamheten etablerades 1992 och idag har Aon cirka 250 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö. Aon är certifierade enligt ISO 14001, den globalt erkända standarden för miljöledningssystem. Gå in på www.aon.com/sweden/ för mer information.

Följ Aon på Twitter: https://twitter.com/aon_sweden

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (5)

  Ni visar här medianen, hur ser det ut i andra percentiler?

  - Niklas Andersson - 2014-03-06 18:27 CET

  Hej Niklas!
  Om vi tar hänsyn till svårighetsgrad och analyserar löneskillnaden på de andra percentilerna, så är det även här en löneskillnad på 3 %. Skulle vi analysera för gruppen chefer och specialister ökar löneskillnaden på de högre percentilerna (P75 & P90) till en löneskillnad på 5 %. För de lägre percentilerna (P10 & P25) är det en löneskillnad mellan 3 % och 4 %.

  Om man tittar närmare på utvecklingen av svårighetsgrad mellan 2003-2012, kan man se att männens svårighetsgrad inte har förändrats något nämnvärt på de högre percentilerna. Dessbättre har kvinnornas svårighetsgrad ökat markant på de högre percentilerna.

  Med vänlig hälsning
  /Hannes Grunnesjö, lönestatistiker Aon Hewitt

  - Hannes Grunnesjö - 2014-03-07 14:13 CET

  Tack Hannes.
  Några saker till. Hur räknar man fram svårighetsgrad för en tjänst och vad har ni för data om det? Vad är avgörande, chefsposition, utbildning? Vad är mera svårt, sjuksköterska eller byggarbetare?
  Har ni tittat på specifika brancher, eller är det bara generellt?
  Det som ni har, är det bra data? Är det deras verkliga svårighetsgrad eller kan dom göra svårare saker? På hur många har ni detta, är det för alla?

  Med vänliga hälsningar Niklas

  - Niklas - 2014-03-12 07:49 CET

  Hej!

  Svårighetsgraden räknas ut med hjälp av Aon Hewitts arbetsvärderingssystem BAS. BAS undersöker en tjänsts svårighetsgrad utifrån en rad faktorer såsom kunnandet (dvs erfarenhet och utbildning som krävs för att klara av tjänsten), problemlösning, ansvar (ekonomisk- och personalansvar) samt arbetsförhållanden (alltifrån ryckighet i tjänsten till psykisk och fysisk påfrestning)
  Varje faktor genererar en poängsumma som sedan summerar till en svårighertsgradssumma.

  Analysen bygger på vår BAS-databas där vi har 8 olika branscher representerade och alla branscher samt regioner i Sverige är välrepresenterade.

  Det data som finns i databasen är av mycket bra kvalité. Våra arbetsvärderingskonsulter utbildar våra kunder i hur de arbetsvärderar samt kalibrerar arbetsvärderingarna ute hos våra kunder för att säkerställa kvalitén på arbetsvärderignarna.
  När våra kunder rapporterar in sina löner till oss kontrolleras datamaterialet för att kvalitetssäkra kvalitén på datamaterialen.

  Det bör nämnas att det inte är individerna som är arbetsvärderade utan det är deras tjänst som är arbetsvärderad. En bra tumregel som är bra att ha när man arbevärdera är att man ska tänka på att vad är det för kvalifikationer och kompetenser som skulle behövas om man ska nyanställa på den här tjänsten?

  Du är mer än välkommen att kontakta mig på min mejladress om du har fler frågor.

  Med vänlig hälsning
  Hannes Grunnesjö, Lönestatistiker.
  Examen i matematisk statistik och är en av två personer som ansvarar för databasens kvalité.

  - Hannes Grunnesjö - 2014-03-14 16:47 CET

  Tack Hannes!

  - Niklas Andersson - 2014-03-18 19:44 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.