Följ Aon Sweden

2017 blev ett rekordår med miljarder i globala förluster till följd av naturkatastrofer

Pressmeddelande   •   Jan 26, 2018 15:06 CET

Vi vet att naturkatastrofer kommer att hända. Frågan är hur väl förberedd är vi ur ett försäkringsperspektiv när nästa väderkatastrof inträffar?

I vecka släppte Aon Benfield klimat- och naturkatastrof-rapporten där 2017 summeras som ett rekordår med 344 miljarder dollar i global ekonomisk förlust.

Rapporten utvärderar effekterna av de naturkatastrofer som inträffade över hela världen under 2017. Syftet är att hjälpa företag, samhällen, myndigheter och återförsäkringsbranschen att bättre förbereda sig och öka motståndskraften mot de växande riskerna som kommer med naturkatastrofer.

Under 2017 inträffade 330 naturkatastrofer som genererade ekonomiska förluster på 353 miljarder dollar. 97 procent (344 miljarder dollar) berodde på väderrelaterade händelser, däribland orkanerna Harvey, Irma och Maria i USA och Karibien, tyfonen Hato i Kina och cyklonen Debbie i Australien. För att sätta siffrorna i ett perspektiv var 2017 års förluster som orsakats av naturkatastrofer 93 procent högre jämfört med genomsnittet för 2000-2016.

Försäkrade förluster inom den privata sektorn och statliga program var bland de mest kostsamma som någonsin uppkommit och uppgick till 134 miljarder dollar 2017, precis under det tidigare rekordet på 137 miljarder dollar för 2011. Det är 139 procent högre än föregående år som uppgick till 56 miljarder dollar. Den höga siffran för 2017 beror främst på en hög försäkringspenetration i USA som drabbades av en mycket aktiv orkansäsong, svåra väderhändelser (konvektiva stormar) och skogsbränder.

"År 2017 var ett dyrt år för försäkringsbranschen. Återförsäkringsmarknaden hade estimerat 600 miljarder dollar i tillgängligt kapital för att klara den stora volymen av skadeutbetalningar. Mest kritiskt har de amerikanska väder- och brandincidenterna varit och de har synnerligen också visat på värdet av återförsäkring, med skadeanspråk som betalas ut i genomsnitt inom åtta dagar för att snabba på återhämtningsprocessen” kommenterar Eric Andersen, VD för Aon Benfield.

Ytterligare viktiga noteringar från rapporten:

  • 36 procent (80 miljarder dollar) av de ekonomiska skadorna orsakade av orkanerna Harvey, Irma och Maria var försäkrade.
  • 31 incidenter på miljard-dollar-nivå inträffade globalt under 2017, varav 16 av dessa drabbade USA.
  • Skogsbränder orsakade försäkringsförluster på 14 miljarder dollar under 2017 – en rekordsiffra för den typen av risk.
  • 10 000 dödsfall orsakades av naturkatastrofer 2017, där den dödligaste händelsen var ett massivt jordskred i Sierra Leone där mer än 1100 människor förlorade sina liv.
  • 2017 var det tredje varmaste året sedan 1880 sett till mark- och havstemperaturer i kombination.

Här kan du ta del av rapporten.

Om Aon Sweden

Aon är ett av Sveriges ledande kunskapsföretag inom riskhantering för företag och organisationer genom risk managementtjänster, försäkrings- och återförsäkringsförmedling samt rådgivning och outsourcing inom Human Resources. Aon Sweden har ett starkt lokalt engagemang för sina kunder och ett globalt utbud av expertis och resurser.

Verksamheten etablerades 1992 och idag har Aon Sweden drygt 220 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö. Aon är certifierade enligt ISO 14001, den globalt erkända standarden för miljöledningssystem. Besök oss på www.aon.com/sweden/ för mer information.

Aon Sweden är en del av Aon Corporation som med drygt 50 000 medarbetare över hela världen levererar kundvärde genom innovativa, effektiva lösningar som hanterar företags och organisationers risker och ökar medarbetarnas produktivitet.

Följ Aon Sweden på Twitter | Facebook | LinkedIn | Mynewsdesk | Prenumerera på Aons nyhetsbrev

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.